De foarte multe ori se intampla ca bataturile sa ne dea dureri de cap. Bataturile sunt unele dintre cele mai frecvente ale picioarelor, in randul tuturor oamenilor. Acestea sunt cauzate de regula de purtarea unor pantofi neadecvati, prea stramti sau prea ingusti. Va intrebati care sunt cele mai bune remedii impotriva bataturilor?
Incaltamintea necorespunzatoare si afectiunile ortopedice sunt principalii factori care favorizeaza aparitia bataturilor – zone tegumentare ingrosate. Aceasta ingrosare a epidermei apare in zone unde pielea sufera un traumatism permanent – fie frecare, fie apasare continua. „Bataturile sau duriloanele sunt de culoarea pielii normale sau usor galbui, galbui-maronii, in functie de cantitatea de keratina care se aduna acolo. De cele mai multe ori, pantofii sunt de vina pentru aparitia bataturilor in zonele unde acestia strang, apasa piciorul. Ca atare, bataturile au tendinta sa apara pe zonele dure de dedesubt, pe zone osoase, acolo unde pielea de deasupra este subtire, fina. In afara pantofilor, o a doua sursa importanta de bataturi sunt afectiunile ortopedice ale piciorului. Sunt foarte multe persoane care nu calca normal, care nu au bolta plantara normala – au platfus, monturi. Persoanele cu afectiuni ortopedice ale boltii plantare vor face constant bataturi, pentru ca piciorul lor calca prost”, explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermato-venerologie la Spitalul Colentina din Bucuresti.
Exista mai multe modalitati de tratament al bataturilor. Prof. dr. Calin Giurcaneanu recomanda mai intai o consultatie la medicul ortoped pentru a fi depistata o eventuala afectiune a boltii plantare. Trebuie corectat, in primul rand, modul de a calca. Ortopedul ii indica pacientului cele mai potrivite sustinatoare pentru bolta plantara. Aceasta este o solutie eficienta, fiind foarte posibil ca ea sa fie suficienta pentru corectie, fara a mai apela la tratamente sofisticate sau agresive, iar bataturile sa inceapa sa se retraga de la sine.