Totul despre supersitii

A fi superstitios este o alegere. Poate inconstient vorbind corelam diverse activitati si patanii din viata cu anumite lucruri de care auzim din popor. Mai cu seama daca traim in medii in care persoanele inclina sa creada astfel de lucruri suntem practic cu o “mostenire genetica” in acest sens. Familia, prietenii, anturajul ar putea avea rand pe rand influenta pentru ca o persoana sa devina superstitioasa la un moment dat.

In plan psihologic se explica la o lipsa de control asupra lucrurilor. O modalitate de a gasi un vinovat pentru ceea ce nu putem tine sub control, pentru inevitabil, pentru o nereusita. Este cu mult mai usor sa punem esecul pe seama unor lucruri ce nu tin de efortul sau puterea umana. De aceea se explica de cei acele persoane deprimate tind sa fie si mai supersitioase totodata.

Dar luand si partea buna a lucrurilor superstiile ar putea veni cu un plus. Sa fie acel ceva care ne motiveaza, ne ambitioneaza. Sa crezi ca ai mai multe sanse de castig cand porti cu tine un talisman, sa iti recapeti puterile pentru orice crezand intr-un anumit lucru. Insa la polul opus ar putea aduce si drame cand nu se intampla partea buna a lucrurilor.

Superstiile difera si in functie de cultura. Daca pentru unii pisica neagra este de speriat, ziua de vineri 13 se asociaza cu groaza pentru altii este opusul. Iata spre exemplu cum in randul evenimentului ce tine de nunta o superstitie a devenit o traditie, o identitate culturala. Miresele trebuie sa poarte alb. La polul opus in Asia rosul este culoarea care sa caracterizeze miresele.

Curios sau nu superstiile fac parte din viata umana. Insa tot umanul este cel care ii sporeste influenta. Pentru ca incercam un plus de control fata de ceea ce numim “destin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.