Insula Giglio din Italia este locul unde un accident maritim tragic a avut loc cu mai bine de doi ani in urma. Accident in urma caruia 32 de persoane si-au pierdut viata. Nava de croaziera Costa Concordia este in momentul de fata luata de la locul accidentului pentru a putea fi dezmembrata.

Un convoi de 14 vesele, in frunte cu nava Blizzard, vor lua astazi Costa Concordia si o vor duce catre portul din Genova din nordul Italiei. Se asteapta ca pana duminica aceasta sa ajunga in port, unde va fi dezmembrata in totalitate.

Vasul de lux naviga prea aproape de insula Giglio in Ianuarie 2012 unde a ajuns sa esueze. De atunci epava a ramas nemiscata pe marginea coastei. Orice miscare ar fi dus la scufundarea totala acesteia fiind situata pe un marginea unei prapastii subacvatice. Operatiunea de recuperare este considerata ca fiind una din cele mai mari incercate pana in prezent.

Doar saptamana trecuta, muncitorii au reusit sa faca nava de 114,500 tone sa pluteasca din nou. Au putut face asta prin montarea unor canistre exterioare in care a fost pompat aer. Acestea au fost sudate de carcasa navei si cantaresc la randul lor zeci de tone.

Franco Procellachia este inginerul care a fost incredintat cu intreaga misiune de recuperare. Acesta a spuis ca au facut tot ce au putu pentru a se asigura ca vasul era sigur din punct de vedere structural. O misiune destul de grea daca e sa luam in considerare ca nava era de 2,5 ori mai mare decat Titanicul.

Odata cu inlaturarea navei se vor sterge atat ramasitele fizice cat si cele psihice ce au ramas in urma poluarii cauzate in zona de coasta Tusca. In momentul de fata capitanul navei Francesco Schettino este acuzat pentru ucidere din culpa si pentru faptul ca a abandonat nava in timp ce aceasta se scufunda.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *