Da Vinci Portret
Da Vinci Portret

Un desen celebru realizat prin folosirea cretei de culoare rosie, acceptat de majoritatea expertilor in arta ca fiind un auto protret al lui Leonardo da Vinci, se deterioreaza rapid datorita efectelor poluarii, expunerii la lumina si la caldura. Ca sa inrautateasca situati, datorita schimbarilor atmosferice si datorita fluctuatiei umiditatii, culoare hartiei pe care este realizat potretul incepe sa capate o culoare maronie. Recent cercetatorii din Italia si Polonia au descoperit o modalitate care foloseste nano tehnologia pentru a putea vedea cauzele  care duc la degradarea si care ar putea ajuta in procesul de pastrare al acestuia. Au mai fost propuse astfel de metode pana acum, insa aceasta este una care nu duce la distrugerea operei de arta.

Intr-o concesiune extraordinara realizata de cei de la Turin’s Royal Library, imaginea da Vinci a fost pusa la dipsozitia celor de la Central Insitute for Restoration of Archival and Library Heritage din Roma. Acestia urmeaza sa realizeze un investigatii pentru a diagnostica opera de arta. Echipa care se ocupa de acest proiect a realizat o analiza spectrala a hartiei pentru a oferi o imagine mai profunda asupra schimbarilor la nivel chimice realizate. Aceste modificari au loc la nivelul moleculelor care absorb lumea, molecule care poarta numele de cromophori.

In mod normal intr-o planta vie, cromophorii ajuta la transferul energiei din cadrul procesului de fotosinteza. Dar cand o plata este transforata in hartie, acesti cromophori devin responsabili pentru fenomenul de care culoare galbuie celulozei din hartie.

Rezultatele au aratat in mod calr ca umiditatea si oxigenul au realizat schimbari chimicale care au dus la degradarea hartiei. Acestia au spus ca o repetitie continua a analizelor va oferi date concrete si cercetatorii vor putea stabili rata de degradare a hartiei.

Astfel de informatii se vor dovedi a fi deosebit de importante pentru restauratorii de opere de arta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *