Sa luam ca exemplu o situatie: ai de lucrat impreuna cu un partener la un proiect important. Nu raportati unul altuia, insa succesul depinde de abilitatea pe care o aveti pentru a colabora. Se poate naste in acest caz una dintre cele mai dificile relatii profesionale pe care le puteti intalni, de asemenea una foarte stresanta. Un singur ingredient este insa necesar pentru a putea trece peste toate neajunsurile: increderea.

Lipsa de incredere duce la frustrari si face toate lucrurile mai dificile. Conversatiile dureaza mai mult, a ajunge la o intelegere necesita eforturi supraomenesti, iar negocierea oricarui lucru, de la resurse la discutia posibilelor rezultate, devine exasperanta.

Poate credeti ca e de datoria celorlalti sa aiba incredere in persoana voastra, insa nu este chiar asa. Ceilalti trebuie invitati sa aiba incredere, si pentru a face aceasta trebuiesc urmati cativa pasi.

Fa-ti bine treaba. Totul sta in caracter si competenta. Daca proiectul depinde de colaborarea cu partenerul si nu se poate ajunge la nici un consens, este cu siguranta o problema de incredere. Persoanele au incredere in cei ce isi fac treaba bine, astfel incat orice esec, chiar si intr-un aspect minor al proiectului, duce la lipsa de incredere.

Onoreaza-ti angajamentele. Increderea se construieste mult mai bine cand faci exact ceea ce spui ca vei face. Multa lume cauta asta si te verifica sa vada daca iti duci promisiunile la bun sfarsit. Ai spus ca vei preda raportul pana la sfarsitul zilei si totusi nu ai facut-o? Credibilitatea ta tocmai a incasat o lovitura puternica.

Comunica transparent. Daca iti tii ascunse intentiile – ceea ce incerci sa obtii, motivul pentru care esti ingrijorat sau rezultatul pe care il doresti – alungi increderea celorlalti in tine.

Increderea se dezvolta cand arati intelegere si empatie altora. Intreruperea rutinei pentru socializare si conversatii simple sunt modalitati de a construi poduri si cai de comunicare eficiente care vor aduce doar beneficii. Asadar daca va trebui sa lucrezi in interdependenta cu altii, va trebui sa lucrezi la gradul de incredere pe care il au in tine, intrucat iti poate fie usura considerabil eforturile, fie sa le amplifice.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *