Barbat negru

Hodson si Busseri (2012) au descoperit intr-un studiu de corelatie ca inteligenta mai scazuta in copilaria se afla in legatura cu rasismul din perioada adulta, efectul fiind partial explicat prin ideologia conservativa. Au mai descoperit ca rationamentul insuficient apare in legatura directa cu o atitudine homofoba, care se explica prin autoritarism si interactiuni slabe intr-un grup de prieteni.

Ce acest studiu (dar si cele de dinainte) arata nu este ca neaparat toti liberalii sunt genii si conservatorii sunt ignoranti. Mai degraba, trage concluzii bazandu-se pe mediile unor grupuri. Ideea este ca pentru cei carora le lipseste abilitatea cognitiva de a intelege complexitatea lumii in care traim, ideologiile de dreapta sunt mai atragatoare. Dr. Brian Nosek explica pentru „Huffington Post” ca „ideologiile scapa de ‘dezordine’ si impun solutii simple. Deci, nu e surprinzator ca oamenii cu o capacitate cognitiva mai mica vor fi atrasi de ideologii simpliste.”

Mai mult, studiile au indicat o asociere automata intre agresiune, America si stiri. Un studiu realizat de cercetatorii de la Cornell and The Hebrew University (Ferguson & Hassin, 2007) arata ca americanii care se uita la stiri care au fost intr-un mod constient sau nu influentati de aluzii americane au prezentat o accesibilitate mai mare a agresiunii si a razboiului construit in minte, au judecat o persoana ambiguu agresiva intr-un mod mai agresiv si mai negativ si au reactionat mai negativ intr-un experiment in care au fost usor provocati, comparativ cu cei care se uita la stiri si nu au fost influentati de anumite aluzii.” Aceste aluzii se refera la factori precum steagul american sau cuvinte precum „patriot”. Interesant, studiul a aratat ca acest efect nu are legatura cu afilierea politica, dar a sugerat notiunea tulburatoare ca America este implicit asociata cu agresiunea pentru telespectatorii de stiri.

Luate impreuna, ce sugereaza aceste studii? Expunerea excesiva la stiri poate sa fie la fel de toxica precum evitarea de a avea o minte deschisa si de a accepta noi idei. Poate sa inchidem televizorul si sa deschidem o carte? De preferabil, una care ne va prezenta noi idei.

De admin

Un comentariu la „Rasismul si homofobia, mana in mana cu un IQ scazut”
  1. Nu pot spune ca ma surprinde. Daca te uiti la lista celor mai inteligenti oameni din lume, sunt foarte deschisi la minte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *