mituri copii

Din fericire, evolutia pe toate planurile si mai ales in medicina au dus la noi tehnici si noi abordari. Desigur ca pare greu de tinut pasul insa unde exista interes si informare, totul va fi conform cu nevoile. Spre exemplu, cresterea unui copil presupune nu doar cunoastere, ci mai ales constanta informare despre corecta forma de a rezolva ce se intampla sau de a fi alert in anumite situatii, spre a preveni.

Desigur ca de-a lungul timpului au tot aparut diverse mituri, create tocmai din cauza diferentelor de generatii. Iata cateva dintre acestea ce le pot face pe proaspetele mamici mai mult decat confuze. Afla cand este cazul sa apelezi la serviciile moderne de pediatrie, la un cabinet pediatric Mures 2018. 

Mitul febrei: apa cu otet

Daca un copil face febra, aceasta ar trebui combatuta tot cu ceva fierbinte, pe principiul cui pe cui se scoate. De fapt acest lucru poate dauna intr-atat incat sa arda pielea celui mic, la propriu. Nu exista un adevar aici care sa confirme ca febra chiar va scadea. In plus, trebuie depistata sursa, care este cauza febrei si mai apoi se incepe un tratament; asadar, ineficienta unei metode care vizeaza incercarea de a stopa un efect se dovedeste de la sine.

In caz de febra se recomanda imediat un consult, mai ales daca cel mic este sugar, de pana in 6 luni. Antitermicele nu se administreaza dupa ureche, chiar daca aparent acestea sunt inofensive.

Mitul vorbitului: apa din clopot

Se spune ca daca copilul nu vorbeste pana la 2 ani este semn rau. Aceleasi vorbe din batrani spun ca un bun remediu este sa i se dea apa sa bea dintr-un clopot. Precum forma acestui obiect, se va „deschide” gura copilului. Desigur ca este doar o practica fara fundament. Nu exista o legatura concreta cu practicile medicale, nu exista nimic din realitate care sa confirme ca poate exista o legatura intre o astfel de practica si un posibil progres.

Mitul diversificarii: incepe la 4 luni, cu orice mancare

O alta etapa importanta din viata unui copil este inceputul de diversificare, adica la 6 luni cand incepe sa consume si alte alimente fata de lapte. Miturile spun ca inca de la 4 luni se poate incepe progresiv cu lichide pentru a obisnui stomacul celui mic cu „de toate”. In realitatea, studiile arata ca aceasta etapa trebuie sa se intample la 6 luni, cand digestia este pregatita de acest procedeu mai complex, datorita mancarurilor diverse.

Nu in cele din urma se considera ca laptele de vaca nu trebuie sa inlocuiasca pe cel matern sau cel praf, special conceput pentru copii. Astfel de exemple de mituri sunt mii. Ai spune ca pe masura regiunii din tara sunt alte si alte practici- exact ca la traditii. Este adevarat ca sunt diferiti, ca avem tabieturi diferite, insa asta nu inseamna ca un sugar poate dobandi un anume stil de viata astfel.

Controversele privind acest subiect continua sa fie si in context modern. Asadar, pentru cei care nu considera ca practica medicala nu este chiar necesara la fiecare pas, conteaza cel putin ca mamele in dubii despre ce mituri sa creada sau nu sa se increada in ale lor instincte.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *