In acest “secol al vitezei”, cand lucrurile se schimba intr-un ritm foarte alert, lucruri pe care le intalnim des in viata de zi cu zi incep sa devina invechite, depasite, chiar piese de muzeu. Cum gadget-urile si dispozitivele noi apar pe piata in fiecare minut, este evident ca lucruri pe care suntem obisnuiti sa le vedem zilnic in jurul nostru vor disparea la un moment dat de pe fata pamantului.
Daca stam sa ne gandim, multora dintre noi le place sa pastreze bunurile preferate si sa le depoziteze, chiar daca aceasta se face doar pentru amuzament, pentru placere. Sa trecem in revista cateva bunuri/obiecte care in urmatorii ani ar putea sa nu mai fie gasite in viata cotidiana.
Telecomanda – in timp ce noi ne bucuram de programele preferate butonand telecomanda, e foarte posibil ca generatiile viitoare sa nu mai aiba aceasta posibilitate. Telecomenzile sunt treptat inlocuite cu smartphone-urile, care pot sa indeplineasca din ce in ce mai multe task-uri. De asemenea in aceasta era a televiziunii smart nici nu se simte nevoia unei telecomenzi, majoritatea operatiunilor fiind efectuate cu ajutorul unei simple miscari a mainii, sau printr-o comanda vocala.
Cheile de masina – intrebarea “Draga, nu stii unde sunt cheile de la masina? Nu sunt in locul unde stau de obicei.” devine si ea din ce in ce mai putin utilizata. Noile tehnologii auto permit proprietarilor sa intre in masina si sa o porneasca fara a mai folosi chei, fiind necesara doar deschiderea usii, pentru ca apoi motorul sa fie pornit printr-o simpla apasare de buton.
Tranzactiile cu bani lichizi – Internet banking-ul si utilizarea instrumentelor de plata plasticate (carti de credit si debit) sunt printre cauzele declinului tranzactiilor cash. Va veni un timp cand vom mai putea gasi bani lichizi, bancnote si monede, expuse doar prin muzee, intrucat instrumentele alternative pentru tranzactii sunt mult mai comode si eficiente.
Hartia si pixul/stiloul – unde a disparut arta caligrafiei? Era o vreme cand esenta si personalitatea unei persoane puteau sa se reflecte prin modul de a scrie. In zilele noastre se folosesc mai mult tabletele si smartphone-urile decat traditionalele carnetele si pixuri.
Pusculitele – desigur toata lumea isi aminteste cum zornaia o pusculita si cat de mare era bucuria cand o deschideam si ne bucuram, fiind mici, de acea mica “avere”. Incet-incet, banii lichizi se transforma in bani electronici, tranzactiile cash sunt inlocuite de cele online sau transferuri bancare, iar pusculitele raman lasate deoparte sa adune praful.
Telefoanele cu clapita – cu siguranta sunteti familiari cu gestul de a inchide enervat apelul prin inchiderea clapitei telefonului. Acum ele sunt inlocuite cu smartphone-uri echipate cu touchscreen, in locul tastaturii traditionale.
Liniile telefonice fixe dispar si ele incetul cu incetul, ramanand utile doar pentru comunicarea in cadrul birourilor, desi si aici comunicarea fara fir castiga din ce in ce mai mult teren. Nu ne mai incurcam in cabluri, nu ne mai impiedicam in cabluri montate peste tot in timp ce vorbim, gesticulam sau ne plimbam prin casa sau birou.
Dispozitivele de stocare – toata lumea a auzit de Cloud. Nu mai e nevoie sa stochezi informatiile pe un drive personal, toata activitatea poate fi stocata pe cloud. Informatia poate fi accesata oricand, fara a mai fi nevoiti sa cautam pe drive, si partea buna e ca nu vom mai avea cum sa uitam sau sa pierdem date vreodata.
Printre lucrurile care devin depasite se mai numara sistemele desktop, mouse-ul si tastatura, discurile optice, cosolele de jocuri, casetofoanele si cd-playerele portabile, cabinele telefonice, cartile de telefoane, hartile si chiar posibilitatea de a te rataci in salbaticie. Noi tehnologii apar si le inlocuiesc pe cele vechi, e un progres firesc.