fecioara de fierfecioara de fier

Desi este una dintre cele mai faimoase metode de tortura (si a dat numele unei formatii de heavy metal grozave), Fecioara de Fier (engl. – „Iron Maiden”) nu a existat in era medievala si nici nu exista documente care sa ateste ca ar fi fost folosite pe cineva vreodata. „Dar le-am vazut in muzee!” probabil va ganditi, si chiar acesta este motivul pentru care exista. Expozitiile de lucruri infioratoare apartinand Evului Mediu erau foarte populare in secolul al XIX-lea si se pare ca atunci au aparut pentru prima data si Fecioarele de fier.

Un alt instrument de tortura din acea vreme, a carei folosinta este contestata in prezent este un tip de scaun cu tepi, folosit in Inchizitia spaniola, dar, din nou, nu exista documente care sa ateste aceasta practica.

Nu ma intelegeti gresit. Vremurile medievale au fost clar oribile (suntem romani, totusi, stim destule legende si adevaruri despre Vlad Tepes, nu-i asa?), o multime de oameni fiind torturati in diferite moduri. Doar ca acestea, cel mai probabil, nu au fost niciodata folosite.

Una dintre explicatiile pentru care credem aceste mituri este faptul ca vrem sa vedem istoria ca un mars continuu spre progres. Cu cat mergem mai mult in trecut, cu atat vrem sa credem ca acei oameni erau mai cruzi, mai brutali etc. Iar Evul Mediu, avand mai putine documente scrise ca oricare alta perioada din istoria Vestica, este o tinta usoara. Nu e destul ca tortura chiar a existat; vrem sa credem ca stramosii nostri au fost niste monstri cu adevarat sadici care isi petreceau tot timpul inventand noi metode de a mutila oameni, in loc sa fie ocupati incercand sa inventeze penicila sau ceva de ajutor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *