Probioticele sunt bacterii nepatogene ce populeaza intestinul uman ajutand digestia prin reglarea metabolismului. Desi par nesemnificative ele cantaresc in corpul uman o cantitate destul de mare, ajungand chiar la 3 kg in functie de greutatea pe care o ai.
Putem trai fara probiotice?
Raspunsul este negativ, deoarece fara ele nu ar fi posibila absorbtia nutrientilor la nivelul intestinelor, fara de ele ar aparea disconfortul intestinal, gazele, malabsorbtia, constipatia si chiar diareea. Sistemul imunitar ar fi scazut si te-ai imbolnavi foarte usor din cauza ca nu ai protectie impotriva bacteriilor si virusurilor patogeni. Organismul nu mai poate fi stimulat sa produca celule imunitare care sa atace oaspetii nedoriti. Astfel s-ar produce o tulburare a homeostaziei ce poate sa duca la boala.
Atunci cand numarul de probiotice este mic, esti predispus spre boli precum diabet, boli cardiovasculare, Alzheimer si alte tulburari digestie precum enterocolite, ulcere, chiar si sindromul colonului iritabil. Persoanele ce nu reusesc sa isi ia probioticele din alimente apeleaza la suplimente alimentare sub forma de tablete si capsule cum sunt cele de la Megaspore probiotic.
Cum poti remedia echilibrul de probiotice?
Echilibrul probioticelor poate fi foarte usor tulburat, insa printr-o alimentatie corecta se poate remedia in decursul a cateva zile fara a fi produse afectiuni la nivel gastrointestinal. Consumul de fructe si legume favorizeaza producerea de probiotice, de asemenea si alimentele ce au in compozitia lor fibre insolubile cum sunt cele ce se gasesc in praz, usturoi, ovaz, anghinare si soia. Insa este posibila si folosirea de Megasporebiotic pentru refacerea cat mai rapida a florei intestinale.
Care este mecanismul de actiune al probioticelor?
Nu a fost inca aflat exact mecanismul prin intermediul caruia aceste microorganisme nepatogene reusesc sa imbunatateasca sistemul imunitar, sa il protejeze impotriva infectiilor produse de diferite bacterii si virusi ce patrund in organism in interiorul tractul gastro-instestinal. Insa ele au capacitatea de a distruge complet bacteriile de tip Salmonella si anumite categorii de virusi.
Pot probioticele sa sintetizeze vitamine?
Da, probioticele pot sintetiza vitamine foarte importante in functionarea normala a organismului. Printre ele se numara:
Vitamina K – numita si vitamina antihemoragica. Datorita producerii de vitamina K, atunci cand iti faci o taietura sangele reuseste sa se coaguleze rapid, insa daca ar exista un deficit sangele nu s-ar opri din curs. In afara de asta mai are urmatoarele roluri:
- Previne hemoragiile
- Favorizeaza refacerea cat mai rapida a epidermei
- Reduce riscul de atac de cord
- Reduce riscul formarii de pietre la rinichi
- Reduce riscul menstruatiilor dureroase cu scurgeri abundente
- Previne aparitia de afectiuni ale pielii
- Previne aparitia starilor de greata sau voma
- Previne aparitia de osteoporozei, artritelor si alte afectiuni osoase
Exista trei tipuri de vitamina K, insa cea care este produsa de bacteriile din flora intestinala este vitamina K2 ce poarta denumirea de menachinona. Aceasta se mai gaseste si in produsele de orgine animala.
Vitaminele din complexul B – importanta acestor micronutrienti este insemnata in organismul uman, probioticele sunt implicate in producerea de vitamine B1, B2, B6 si B12 si favorizeaza detoxficarea cu substante precum amoniac, colesterol sau numar crescut de hormoni.
Probioticele sunt usor de administrat si sub forma de capsule, de aceea iti recomand Megaspore probiotic.