Disciplina reprezinta un termen atat de subiectiv incat este foarte greu sa definesti un curs de actiune disciplinar aplicabil in orice situatie. Natura vaga a termenului pune probleme tuturor, dar mai ales parintilor.

A fi parinte este un job cu norma intreaga. In acel moment in care apare o noua viata in aceasta lume, incepe si o calatorie nesfarsita de invatare si predare. Schimbarea vietii in momentul in care devii parinte poate fi coplesitoare uneori, alaturi de toate bucuriile exista de asemenea si multe provocari. Iata in continuare cateva lectii, mai bine zic cateva greseli ce trebuie evitate in aceasta meserie de parinte.

Minciunile nevinovate. A pune in practica ceea ce incercam sa transmitem copilului este o regula nescrisa ignorata de multi. Cum ne-am putea astepta, ca parinti, sa avem copii ascultatori, daca si noi ne comportam necorespunzator? Copiii invata sa minta de la o varsta foarte frageda. Este necesar un singur moment de nesinceritate pentru ca acestia sa il sesizeze si sa il puna in practica. Intregul repertoriu al minciunii si repercusiunile acesteia poate fi evitat cu putina grija. Ca parinte, ai responsabilitatea de a fi un model pentru copilul tau, trebuie sa il educi si prin puterea propriului exemplu.

Amenintari – „nu mai fa asta, ca altfel …”. Adesea parintii recurg la acestea pentru a convinge copiii sa isi faca curat in camera, sa isi faca ordine prin dulapuri, sa isi faca temele si asa mai departe. In astfel de situatii, mai important este sa se actioneze in loc de a se ajunge la amenintari. Cand este avertizat, copilul nu aude decat ceea ce are chef uneori, spre exemplu daca face mofturi la mancare poate fi corectat prin reamintire: stii cum aseara faceai tot mofturi si a trebuit sa speli vasele? Doar un exemplu.

Incalcarea propriilor reguli. Regulile simple sunt totdeauna cel mai greu de urmat. Spre exemplu, spalatul pe dinti de doua ori pe zi este o regula impusa copiilor de majoritatea parintilor. Intrebarea este insa daca si ei urmeaza si respecta aceeasi regula. Foarte important este sa respecte si parintii regulile pe care le impun, educand copiii prin puterea propriului exemplu.

Disciplinarea copiilor in ziua de astazi poate fi destul de dificila. Este un proces continuu, din care ambele parti, atat parintii, cat si copiii au de invatat. Invatarea unui comportament bun inseamna munca de echipa, astfel, cu dragoste, rabdare, incredere si atitudine pozitiva se poate ajunge ca orice metoda de impunere a disciplinei sa aiba succes.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *