Acest mit a aparut in America anilor 1950, cand tot mai multe persoane se imbolnaveau de inima, lucru care fusese o raritate in deceniile anterioare. Posibil legat de acest fapt era faptul ca toata lumea fuma exagerat de mult. Dar Ancel Keys, un psiholog de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, nu cauta raspunsuri usoare. In loc, a examinat cateva sute de oameni de afaceri de varsta mijlocie si a gasit un nivel gasit al colesterolului in sangele lor. A publicat aceasta informatie alaturi de cunoscutul lui studiu, „Sapte tari”, o examinare la scara larga a dietelor din toata lumea, evidentiind dieta mediteraneana ca fiind ideala, datorita grasimilor reduse. Si astfel a inceput o nebunie.
Abia in 2002 cineva s-a gandit sa analizeze mai indeaproape studiile lui Keys si a observat ca acesta nu a examinat decat dieta tarilor care cel mai probabil aveau sa se plieze ipotezei lor. De exemplu, principala tara studiata a fost Creta, un loc plin de „oameni care-si ara pamantul pana la batranete si care pareau sa consume foarte putina carne sau branza.” Complet absente erau tarile europene in care populatia mai ca facea baie in grasimea din regimul lor alimentar, insa nu prezentau mari probleme de inima. Deloc surprinzator, studiile mai recente pur si simplu nu sunt de acord cu el. In martie 2014 cercetatorii au examninat rezultatele a 72 de studii care exploreaza legatura dintre acizii grasi si bolile de inima si au ajuns la concluzia ca nu exista nicio dovada semnificativa intre grasimile saturate si riscul de boli de inima.
Nu zic ca asta inseamna ca trebuie sa mananci orice de la fast food, de acum inainte, mai ales ca oricum ingrasa. Dar declararea acestor tipuri de mancaruri ca fiind un baubau, i-a facut pe multi oameni sa le inlocuiasca cu alte substante, despre care se stie sigur ca nu le faceau bine – insa in circumstantele date atunci, erau raul mai mic.