Globalizarea a contribuit la o uriasa dezvoltare in domeniile financiare si ale schimbului international. A facut ca tarile sa conlucreze mai bine si a dus la diverse inovatii in stiinta si tehnologie. Pe langa acestea a dus insa si la degradarea mediului inconjurator.
Globalizarea are efecte indirecte asupra stilului nostru de viata. A dus la un acces mai rapid la tehnologie, la o comunicare imbunatatita si la inovatie. In afara de a juca un rol foarte important in apropierea oamenilor de diferite culturi, a deschis o noua era a prosperitatii si a deblocat multe canale si directii de dezvoltare. Cu toate acestea, a creat insa si cateva puncte de ingrijorare, principalul fiind impactul pe care l-a avut si il are asupra mediului inconjurator.
Activistii arata ca globalizarea a dus la un consum mai mare, cu impact asupra ciclului ecologic. Cresterea consumului duce la o productie majorata de bunuri, care dauneaza mediului. Globalizarea a dus de asemenea la o crestere a transporturilor, a materialelor si alimentelor dintr-un loc in altul. Oameni care consumau alimente produse local ajung cu ajutorul globalizarii sa poata consuma alimente produse in alte parti, alte tari. Cantitatea de combustibil consumata pentru transportul acestor produse inseamna o crestere a nivelului de poluare. Gazele emise duc la subtierea tot mai mare a stratului de ozon, in afara de amplificarea efectului de sera. Deseurile industriale generate in urma procesului de productie este incarcat pe nave si deversat in oceane, afectand viata acvatica si deversand chimicale periculoase in ocean.
De asemenea, datorita globalizarii, diverse substante si compusi chimici ajung sa afecteze si solul, afectand plantele si resursele naturale. S-a pus presiune asupra resurselor naturale; in multe parti ale lumii formele de relief precum munti, dealuri sunt inlocuite de tunele si autostrazi si multe pamanturi au fost incalcate pentru a face loc noilor cladiri. Desi omenirea se bucura de aceste progrese, efectele pe termen lung pot fi devastatoare. Atat de multe modificari au fost facute incat procesul de inversare a lor a devenit imposibil. Singura solutie ar fi dezvoltarea de strategii si adoptarea de masuri pentru a reduce aceste efecte negative.
Trebuie sa mentinem un echilibru, o armonie in mediul inconjurator. Supravietuirea rasei umane pe aceasta planeta depinde de mediul inconjurator intr-o atat de mare masura incat nu putem ignora consecintele actiunilor noastre.