Stilul in care gandesti reflecta modalitatea in care procesezi informatiile pe care le-ai acumulat. Stilul de gandire influenteaza modul cum abordezi un subiect sau un concept si de asemenea modul cum lucrezi la o sarcina ce ti-a fost trasata.

Cei ce gandesc global se concentreaza pe imaginea de ansamblu. Preiau informatii noi daca sunt in concordanta cu imaginea de ansamblu, tind sa ignore detaliile minore. Cand abordeaza o sarcina, prima data definesc obiectivul pe care il au de atins, aduna informatiile necesare si apoi concep o strategie. Se apuca de rezolvare, proceseaza informatiile noi ce apar pe parcurs si le folosesc pentru a-si indeplini acel obiectiv propus.

In procesul de gandire lineara, conceptele sunt percepute sub forma unei serii de etape. Cei ce gandesc liniar merg pe ideea ca orice concept are un start, se urmeaza cativa pasi si apoi se ajunge la punctul de final. Cand abordeaza o sarcina trasata, o vor planifica dupa o serie de pasi pe care ii vor parcurge in ordinea strict stabilita.

Gandirea lineara tine de emisfera stanga a creierului, pe cand cea globala este guvernata de emisfera dreapta. Cand se invata un anumit concept, cei ce gandesc global vor avea nevoie intai sa inteleaga care este scopul de a invata. Vad efectiv cum acele cunostinte le afecteaza viata, cum pot fi aplicate, ce abilitati vor obtine odata ce vor asimila noile informatii. Cei ce gandesc global vor intelege subiectul de invatat in totalitatea sa, vor face si multitasking pentru a aduce noi teorii si imbunatatiri si asa mai departe.

Cei ce gandesc linear, in timp ce exploreaza subiectul nou de studiat, parcurg exact seria de etape de care spuneam si mai devreme. Incep cu elementele de baza, pe care le analizeaza si le inteleg, apoi trec la intelegerea aplicatiilor. Ei incearca tot timpul sa gaseasca o abordare structurata, o intelegere a subiectului sub forma unei scheme de urmat cu strictete.

Cand s-a format o echipa la locul de munca spre exemplu, recomandarea este ca aceasta sa fie formata atat din persoane cu gandire lineara cat si din indivizi cu gandire globala. Unii vor vedea imaginea de ansamblu si vor cauta viziuni si concepte noi, timp in care ceilalti se vor concentra pe detaliile sarcinilor de indeplinit. In acest fel situatia este una castigatoare atat pentru unii cat si pentru ceilalti.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *