Efecte secundare ale amoxicilinei

Medicament extrem de des folosit pentru tratarea diverselor infectii bacteriene, amoxicilina poate avea si unele efecte secundare care difera de la o persoana la alta. Nu oricine poate sa resimta aceste efecte secundare, insa printre cele mai frecvent intalnite se numara cele prezentate in continuare.

Medicament folosit in tratamentul infectiilor de diverse tipuri, este absorbit cel mai bine cand este administrat pe cale orala. Efectele secundare sunt insa de luat in seama, iar pentru a preveni aparitia lor, medicii si pacientii trebuie sa fie pusi in garda.

Unul din cele mai serioase efecte secundare care poate sa apara este o reactie anafilactica. Socul anafilactic este o afectiune ce apare la persoane cu sensibilitate ridicata. Efectele secundare dermatologice sunt printre primele semne ce apar in caz de sensibilitate crescuta. O reactie anafilactica determina aparitia de simptome in timp de 72 de ore de la expunerea la medicament. Umflarea buzelor, limbii sau gatului este de asemenea observata uneori, alaturi de probleme respiratorii, gastrointestinale sau oboseala si stari de greata si voma.

Stresul gastrointestinal apare in momentul in care corpul nu este obisnuit cu amoxicilina, tractul digestiv reactioneaza astfel advers, putand aparea simptome precum crampe abdominale sau stomacale, dureri si altele.

Greata si stari de voma sunt alte efecte secundare ce pot sa isi faca aparitia dupa consumul de amoxicilina, desi aceste stari sunt de obicei usoare si trec destul de repede.

Trebuie verificat temeinic istoricul medical al pacientului in cazul in care se impune administrarea de amoxicilina, pentru ca efectele secundare sa fie evitate. Se pot folosi variante derivate care sa nu contina penicilina, antibiotice care sa indeplineasca acelasi scop dar care sa nu afecteze starea de sanatate.

Chiar daca este un medicament-minune ce poate vindeca multe afectiuni, amoxicilina devine uneori un pericol pentru cei cu sensibilitate ridicata la tratamente, de aceea se impune o verificare in prealabil a istoricului medical si a eventualelor reactii alergice pe care pacientul le-a avut in prealabil chiar si la alte medicamente.

Un comentariu la „Efecte secundare ale amoxicilinei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.