productivitate

Cu totii suntem de acord cu asta, poate de asta majoritatea angajatilor care lucreaza in birouri deschise nu reusesc sa se concentreze cum trebuie si adesea cer sefilor mutarea intr-un birou separat. Se pare ca pana si cea mai mica distragere a atentiei afecteaza productivitatea si poate chiar dubla numarul de greseli facute de o persoana.

O cercetare recenta a implicat un studiu complex asupra unui numar de persoane, carora le-a fost ceruta realizarea unor sarcini multiple la computer. Dupa o serie de pasi parcursi, li se afisa un cod captcha pe care trebuiau sa il completeze pentru a continua.

Initial a fost folosit un cod de 4 caractere, ce a cauzat o intrerupere de aproximativ 5 secunde, apoi un cod de doua caractere, a carui intrerupere a fost de doar 3 secunde. Conform cercetarilor, subiectii testului au facut de trei ori mai multe greseli dupa primul cod de 4 caractere, si de doua ori mai multe greseli dupa cel de 2 caractere.

De ce s-a intamplat acest lucru? Intreruperile fac ca creierul sa nu se mai concentreze asupra sarcinii trasate initial. A fi intrerupt inseamna de asemenea si afectarea fluxului de intelegere, prin urmare cand te intorci la ceea ce aveai de facut trebuie sa faci din nou acel salt mental pentru a putea intelege din nou conceptele la care te concentrai. In al treilea rand, intreruperile afecteaza dramatic fluxul memoriei. Iti pierzi foarte mult din abilitatea de a-ti aminti in mod corect ceea ce faceai inainte.

Cu totii stim strategiile prin care sa nu fim distrasi din ceea ce facem. Punem telefoanele deoparte, blocam Facebookul si notificarile, raspundem la mailuri doar la anumite momente. Cu toate acestea, a vedea situatia exacta ofera o noua perspectiva si de asemenea motive si mai bune pentru a nu ne lasa intrerupti de la ceea ce facem. In special cand suntem la munca, ne afecteaza dramatic productivitatea.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *