Depresia este o problema atat de des intalnita in ziua de azi, incat ar putea parea surprinzator ca nu a fost dintotdeauna o boala. Cazuri de depresie dateaza inca de pe vremea lui Isaac Newton si Friedrich Nietzsche (nu pot sa zic ca ma surprinde prezenta lui in aceasta lista), insa pentru foarte mult timp aceasta tulburare nu era discutata in public. Treptat, incepand cu anii 1970 oamenii au devenit mai intelegatori, iar acum majoritatea sunt de acord ca nu este un lucru pe care il poti controla singur.
In Romania, precum si in cazul cancerului, aceasta nu era o boala foarta cunoscuta sau macar studiata in universitati – asta pentru ca se inregistrau foarte putine anual. In prezent, cancerul este o boala arhicunoscuta, precum si depresia. Doar de aceasta tulburare sufera doua milioane de romani, in cifre oficiale.
Cifrele sunt, desigur, mult mai mari. Acest lucru se intampla din cauza lipsei de informare a poporului (mamaia de 80 de ani din varful muntelui cu siguranta nu stie ce e aia depresie, chiar daca ar putea chiar ea sa sufere din cauza ei), fricii de a recunoaste asta din cauza stigmatizarii (oamenii se tem sa nu fie judecati) sau a faptului ca unii nu accepta ca ar putea sa sufere de depresie (considerand-o o boala pentru oameni slabi, in ciuda faptului ca nu este adevarat).
Cifrele din Romania nu sunt insa atat de mari: 10% din populatia Statelor Unite sufera de aceasta tulburare. Surprinzator, depresia este foarte raspandita in statele foarte dezvoltate precum Franta, Spania, Italia, Belgia sau Olanda, in timp ce multe dintre statele care nu sunt considerate destul de civilizate pentru europeni sau americani nu au astfel de probleme.
Totusi, in lume se aproximeaza ca exista peste 350 de milioane de cazuri de depresie, cifra care este in continua crestere, urmand ca in 2020 sa fie a doua cea mai raspandita afectiune din lume, dupa bolile cardiovasculare.