Barbat cascand
Barbat cascand

Actul de a casca mira expertii din doua motive. In primul rand, nu pare sa aiba vreun scop anume. Serios, cand simti ca iti vine sa casti, opreste-te. Ce se intampla? Incepi sa ai convulsii? Incepe sa te doara toata fata? Incepe sa-ti curga sange din nas? Nu. Absolut nimic nu se intampla. La fel de surprinzatoare este natura sa contagioasa. Casca si cine te va vedea, va casca la randul lui. Cand un cimpanzeu casca, ceilalti cimpanezi casca. Poti sa faci pana si un caine sa caste. Nu, serios, incearca. Exista chiar si sansa de a fi cascat doar pentru ca ai citit cuvantul „cascat” de cateva ori. De ce?

Ce crede stiinta despre cascat:

Manualele de biologie din scoala generala probabil ca spuneau ca aceasta actiune apare ca urmare a nivelului scazut de oxigen din organism, cascatul provocand un aflux rapid de gaz. Aceasta a fost teoria principala, care dainuie de pe vremea Greciei Antice. Dupa cum a fost cazul de obicei, insa, se pare ca oamenii din acele vremuri nu stiau despre ce naiba vorbesc. De fapt, s-a descoperit ca aceasta activitate descreste aspiratia de oxigen. Are sens, cand faci exercitii fizice, nu incepi sa casti innebunitor. Nu vezi atleti cascand in timpul cursei.

Din pacate, alternativele sunt ceva mai nebunesti. Precum cea conform careia cascatul este o modalitate a corpului de a controla temperatura creierului. Da, se pare ca oamenii de stiinta cred ca creierul nostru functioneaza cu toata complexitatea unui motor de masina vechi. Si stii cum mereu casti cand porti o caciula, nu? Nu?

Dovada este considerat experimentul in care s-a descoeprit ca oamenii cu saculeti reci atasati de capul lor au cascat mai putin. Doar daca nu cumva ar exista un motiv pentru care oamenii care stateau intr-un laborator necunoscut avand pe cat pachete de gheata nu prea aveau o stare care sa necesite cascatul.

Cat despre faptul ca acesta este contagios, unii oameni de stiinta considera ca se datoreaza instinctelor primitive de turma ale oamenilor, considerand ca actiunea de cascat in grup ar fi putut ajuta la regularea tiparului de somn, astfel incat o situatie de genul „oops, am adormit cu totii deodata si am fost mancati de un lenes urias” sa nu apara.

Aceasta ramane o teorie, insa, care, desigur, nu explica de ce oamenii casca si singuri.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *