Fiecare dintre noi trebuie sa citim pentru a ne imbogati cunostintele in diverse scopuri. A citi mai repede economiseste o gramada de timp, afla in continuare cum poti sa iti imbunatatesti talentul de citit-viteza prin cateva exercitii simple.

Cititul in viteza te ajuta sa cresti capacitatea ochilor de a percepe mai multe cuvinte aflate in campul vizual fara sa fie afectata intelegerea. Cei ce stiu ce inseamna citit-viteza inteleg ce inseamna asta. Skimming – cum mai este denumit – sau procesare schematica a cuvintelor inseamna cautarea vizuala a cuvintelor si indiciilor pentru a intelege semnificatia textului.

Cunoaste ceea ce citesti. Alege un subiect pe care il cunosti foarte bine sau destul de bine. Odata ce stii subiectul nu va trebui sa petreci mai mult timp pentru a-l intelege. Chiar daca intalnesti termeni necunoscuti, subliniaza-i si mergi mai departe, nu te bloca la o fraza, o vei deslusi mai tarziu. Deocamdata te concentrezi pe viteza.

Dupa o perioada de o saptamana sau doua de exercitiu, vei reusi sa citesti grupuri de cuvinte fara a pierde sirul. Uneori va trebui sa te intorci la linia anterioara pentru ca nu ai inteles, nu trebuie sa te descurajezi, intelegerea textului este la fel de importanta.

Odata ce reusesti sa citesti o pagina fara a te intoarce deloc, poti folosi si un cronometru pentru a te contoriza. De fiecare data cand citesti, alege un alt text. Citirea aceluiasi articol din nou si din nou nu iti va fi de mare ajutor. Viteza medie trebuie sa fie in jur de 150-200 cuvinte pe minut, asta inseamna 2 cuvinte pe secunda. Odata atinsa aceasta viteza, imbunatatirea va i mult mai usoara.

Exercitiile de citit viteza nu sunt doar menite sa te ajute sa citesti mai mult, ci si sa citesti mai bine. Se spune ca practica aduce perfectiunea si chiar asa e. Cititul zilnic iti imbogateste vocabularul si concentrarea. Citeste ziare, anunturi, semne de circulatie, reviste, carti, orice iti cade in mana, te va ajuta sa iti imbunatatesti viteza de a citi si de a retine informatiile mai bine.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *