Chiar inainte de Craciunul din 2010, in Bristol, Anglia, Joanna Yeates in varsta de 25 de ani a disparut de acasa, fiind mai tarziu gasita moarta. Mass media britanica a luat-o razna, lucru prezibil, din moment ce Yeates era tanra, atractiva, populara, de succes si povestea avea multe piese de puzzle lipsa. Cheile ei, telefonul mobil, geanta si haina inca erau acasa si nu exista niciun semn de vreo lupta sau intrare fortata. Sigur a fost cineva cunoscut ei, insa cine? Mass media, insa, au crezut ca au rezolvat cazul cand au descoperit ca proprietarul locuintei in care locuia Yeates arata usor dubios.
Chris Jefferies, un fost cadru didactis si, potrivit ziarelor britanice, un „ciudat”, „inspaimantator”, „singuratic” si „voyeor”. Dupa ce a fost arestat si chestionat timp de cateva zile – apoi eliberat – presa tabloida si-a propus sa dovedeasca publicului britanic ca in ciuda tuturor problelor, tipul acesta era foarte ciudat.
Problema era ca toata lumea care-l cunostea cu adevarat il considera destul de smecher, vazandu-l ca pe un stalp al societatii, excentritatile lui nefiind atat de extreme incat sa fie acuzat de crima. Presa a cautat mult si bine descoperind ca, desi avea un cazier gol, elevii lui i-au scos adesea porecle comice, ca „Profesorul Ciudat” si „Hannibal Lecter”. Intr-o incercare disperata de a-l acuza de ceva, presa a mai declarat ca un fost coleg de-al sau era un pedofil condamnat si ca Jefferies a avut candva par albastru. Albastru!
Intr-un final, toate acuzatiile contra lui Jefferies au fost retrase, acesta fiind nevinovat – in acel moment, a inceput sa dea in judecata tabloidele. Opt publicatii diferite au trebuit sa-i plateasca daune, iar doua au fost acuzate si obligate sa plateasca o amneda, judecatorii descriind articolele ca fiind „un risc important pentru desfasurarea cursului normal al legii”.
Si adevaratul criminal? Pai, se pare ca era un alt vecin. Unul mai tanar care nu arata dubios. Nu a aparut pe pagina niciunui ziar.