- Mai mult de 715.000 de oameni au aplicat pentru azil politic in Uniunea Europeana in ultimele 12 luni;
- In 2014, Ungaria a primit mai multi refugiati de persoana decat oricare alta tara din UE, dupa Suedia. Cererile de azil politic din Austria au crescut cu aproape 180% in primele cinci luni din 2015, la 20.620, si se estimeaza ca vor ajunge la 70.000 pana la sfarsitul anului. Recent s-a calculat ca trei din patru refugiatii care au venit in Danemarca la inceputul anilor 2000 sunt fara lucru zece ani mai tarziu;
- „Fata civilizatiei europene … nu va mai fi niciodata ce este acum. Nu ne putem intoarce de la Europa multiculturala. Nici la o Europa crestina, nici la lumea culturilor nationale”, a delcarat Viktor Orban, Prim Ministrul Ungariei.
- Comisia Europeana a anuntat un „plan de relocare” controversat care cele statelor membre Uniunii Europene sa accepte 40.000 in urmatorii doi ani. Asta, pe langa un „plan de recolonizare” separat, care urmeaza sa distribuie 20.000 de refugiati care traiesc acum in lagare in Orientul Mijlociu.
- „Propuenrea venita din partea Comisiei Europene este absurda, sora cu nebunia. Este un stimuluent incredibil pentru traficul de oameni si pur si simplu va spune oamenilor: da, incercati sa traversati Mediterana cu orice pret.” – Viktor Orban.
Criza migrarii in Europa prezinta diviziunea mare care exista in Uniune, pe care federalistii europeni au considerat-o ca fiind un model pentru post-nationalism si cetatenie globala. In fata unei avalanse de migranti, un numar tot mai mare de state din Uniunea Europeana au inceput sa-si puna in prim plan interesele nationale in fata celor europene de solidaritate.
Parlamentul maghiar, de exemplu, a aprobat ridicarea unui gard urias de granita cu Serbia, ca parte a unei noi legi anti-imigranti care a inasprit si legile de azil. Miscarea doreste sa opreasca sutele de mii de migranti din Africa, Asia si Orientul Mijlociu sa mai intre in Ungaria, care a devenit o poarta pentru imigratia ilegala catre Uniunea Europeana. Oficialii maghiari declara ca masurile drastice sunt necesare din cauza inactiunii UE in fata unei crize fara precedent de migranti, mai mult de 150.000 de migranti ajungand in Europa in primele sase luni ale lui 2015. Mai mult de 715.000 de oameni au aplicat pentru azil in UE in ultimele 12 luni.
Legislatorii ungari au votat pe sase iulie cu 151 de voturi pro si 41 contra ridicarii unui gard inalt de patru metri de-a lungul granitei de 175 de kilometri cu Serbia. Masura doreste sa opreasca asa numita Ruta Balcanica de Vest, care constituie legatura pentru migrantii care ajung din Turcia prin Grecia si Bulgaria.