Prislop

In momentul in care calatoresti in scop religios, practic  iti asumi ca la mijloc sunt reguli stricte si dogme ce se respecta si fata de care trebuie sa te supui. Din respect, din nevoie, vei parcurge un circuit turistic ce are in vedere locatii de cult religios, zone cu acces limitat si cu un program anume. Mai mult decat atat, sunt si anumite reguli de comportament si de vestimentatie ce trebuie sa se respecte. Iata despre ce este vorba.

Cum intri in biserici

NU ti se va permite sa patrunzi intr-un lacas de cult daca nu esti imbracat decent. Mai ales pe timp de vara exista problema turistilor ce ajung la manastiri si biserici cu fuste sau pantaloni scurti. Nu este tocmai indicat. Pentru a preintampina astfel de situatii la intrare in zona se vor inmana acoperaminte –  de genul sorturilor ce se ataseaza de brau si acopera zona picioarelor integral.

Domnii nu au nimic pe cap, in timp ce doamnele ar fi bine sa aiba batic, parul prins si chipul nefardat. Poate ca suna prea mult si prea drastic, insa trebuie spus ca in unele comunitati de maicute sau de calugari regulile sunt chiar mai stricte decat in unele zone de cult, deci se vor interzice vizitele de catre cei care nu se supun celor mentionate.

In plus, daca se nimereste ca perioada de sosire sa coincida cu slujba, cei interesati de vizitarea locatiei vor participa la ceremonie sau in orice caz nu vor deranja, vor vizita fara sa faca gesturi ce pot stingheri pe cei din jur.

Unde te cazezi

De regula cei care participa la circuite turistice religioase isi pun in vedere toate necesitatile inainte de a pleca la drum. Daca insa nu esti intr-un grup organizat de genul ai doua optiuni: fie optezi pentru cazarea in unitatea cu pricina, fie iti cauti pe cont propriu.

Trebuie spus ca de regula manastirile sunt situate aparte de oras, sat sau zona cea mai populata. Asadar exista un traseu de urmat pana cand ajungi acolo. Astfel, vei fi in dificultate cu partea de cazare. Poti cere ajutorul celor din zona, localnicii fiind de regula deschisi la astfel de propuneri. Poti cere ajutor chiar in manastire, cautand cazare Prislop sau oriunde vei ajunge chiar in unitatea bisericii, dar trebuie sa stii ca pe cat de vestita este mancarea manastireasca, pe atat de stricte sunt regulile celor care se cazeaza aici.

Nu ti se cere taxa, dar poti dona ceva bisericii in semn de respect si multumire. Vei sta in camere cu paturi comune, numai cu barbati sau cu femei. Daca esti casatorit/a ai voie sa ceri intimitate, o camera in care sa dormi cu partenerul, doar daca exista una disponibila. De regula maicutele sau calugarii au spatiile aparte de zonele destinate  oaspetilor.

Nu te astepta sa poti servi cafea sau dulciuri. Unele unitati de acest gen traiesc dupa un alt set de reguli decat cel al oamenilor de rand.

Insa in toata aceasta poveste conteaza sa te bucuri de experienta, sa te integrezi si sa respecti locurile in care ajungi, dupa impunerile existente.

De admin

Un comentariu la „Conduita in turismul religios si ce trebuie sa stii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *