Te gandesti sa iti vinzi afacerea? De la evaluarea companiei pana la pregatirile financiare si intalnirile cu posibili cumparatori, este un proces lung si complicat, asadar este important sa fii pregatit. Procesul de transfer trebuie sa se desfasoare ca la carte, in plus trebuie sa stii ce sa le spui cumparatorilor interesati si cum sa determini valoarea afacerii pe care vrei sa o vinzi.

Ce sa nu faci

  1. Nu fa asta singur. Nu este o sarcina usoara, ci este un proces cu multe fatete. Daca vrei sa fie o treaba buna, vei avea nevoie de ajutor. Vei avea nevoie de unul sau mai multi consultanti, care sa fi trecut deja prin aceasta experienta. Acestia vor cunoaste toate aspectele financiare si contabile ale tranzactiei si vor sti unde se gasesc oportunitatile pentru a face tranzactia cat mai favorabila.
  2. Nu ascunde slabiciunile. Desigur vrei sa pui accentul pe punctele forte, insa fiecare afacere are si puncte slabe, care sunt la fel de importante. Cumparatorii trebuie sa stie despre acestea, chiar le inspira mai multa incredere daca sunt prezentate si punctele slabe, ceva prea perfect si care are doar puncte forte „bate la ochi”.
  3. Nu sari peste povestea ta. Cumparatorii vor fi interesati sa stie cum ai ajuns sa aduci afacerea in punctul in care este, asadar fii pregatit sa iti spui povestea. Aceasta va trebui sa gaseasca raspuns la intrebarile „De ce ai inceput aceasta afacere?” si „Ce probleme ai incercat sa rezolvi?”.

Ce sa faci

  1. Sa iti cunosti valoarea. Nu poti vinde nimic, daca nu stii cat valoreaza si mai ales daca vrei sa atragi cumparatori buni. Cand vine vorba de propria afacere, este cu atat mai important. Cu cat intelegi mai bine performanta operationala a afacerii, cu atat poti spune exact si clientilor cat valoreaza.
  2. Sa potrivesti momentul vanzarii cu planurile de viitor. Semnarea actelor nu este ultimul pas, adevarata incheiere o reprezinta ceea ce vei face in continuare. Asadar gandeste-te: te vei retrage, vei incepe o noua afacere? Indiferent de alegere, asigura-te ca totul se desfasoara conform unui plan.
  3. Vorbeste si cu familia. Chiar daca ei nu sunt detinatori de actiuni in companie, au de obicei o participare in afacere. Pentru a te asigura ca toata lumea este de acord, trebuie sa comunicati. Despre motivele vanzarii, despre ceea ce se doreste pentru viitor, etc.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *