Au trecut mai bine de 60 de ani de cand Sir Edmund Hillary si Tenzing Norgay au intrat in istorie ca fiind primii care au escaladat multele Everest. Chiar si asa dorinta de a escalada muntele nu s-a risipit odata cu trecerea timpului. Au fost numeroase incercari de escaladare care nu s-au incheiat tocmai bine. Sunt numeroase lucruri in legatura cu muntele Everest care starnesc curiozitatea si ambitia omenilor sa il escaladeze.
Doi oameni au escaladat muntele de 21 de ori
Doi pastori locali, Apa Sherpa si Phurba Tashi, detin recordul de cele mai multe escaladari ala muntelui Eveerest. Perechea a resit sa ajunga pana in varf de 21 de ori. Phurba a ajuns de 3 ori in varf doar in anul 2007. Apa pe de alta parte a reusit sa escaladeze muntele in aproape fiecare an intre anii 1990 si 2011.
O istorie de 450 de milioane de ani
Desi muntii au fost formati in urma cu 60 de milioane de ani, istoria Everestului este mult mai cuprinzatoare. Piatra din varful muntelui are sedimente ce erau sub apa acum 450 de milioane de ani.
In timp, din cauza miscarii placilor tectonice aceasta roca a inceput sa ia altitudine, in medie 11 centimetri in fiecare an pana cand a ajuns la altitudinea curenta. Partea de sus a muntelui are si fosile marine ale creaturilor ce ar fi trait in acea perioada.
Inaltimea actuala
Cat este totusi de inal muntele Everest ? Asta depinde de partea granitei in care te afli. In partea chineza aceasta amsoara 8844 de metri, in timp ce Nepal spune ca are o inaltime de 8,848 de metri.
Aceasta diferenta de inaltime este data de faptul ca geografii chinezi masoara doar inaltimea rocii muntelui si nu ia in calcul si stratul de zapada si gheata format in varf. In general comunitatea internationala ia in considerare gheata formata in varful muntilor.
Intr-un final cele doua tari au ajuns la o intelegere in 2010 cand s-a stabilit ca acesta are o altitudine de 8,848 de metri.