o-mie-si-una-de-noptiAstfel  se numeşte incitantul volum de la editura RAO ce cuprinde o selecţie din literatura universală, unde fiecare titlu de carte vine împreună cu un rezumat al subiectului ei. Această încercare coordonată de Peter Boxall înclină spre subiectivism, deoarece a fost urmată de multe păreri “pro”şi “contra”, de reacţii diverse ale unor persoane indignate, mulţumite, interesate sau chiar furioase.

Continut

Însă, lăsând la o parte vâlva ce a stârnit-o lansarea volumului, vreau să precizez că frumuseţea lecturii e în ochii cititorului, fiecare dintre cei ce se lasă captivaţi de o anumită carte o simt şi ajung să-şi facă o anumită părere despre ea; totul constă în viziunea ta asupra lumii, a vieţii, a temei abordate în respective carte. Antologia este construită în stilul celor “O mie şi una de nopţi“, poveştile Şeherezadei.

În ea sunt redate 1001 de titluri cu care lumea este mai mult sau mai puţin de acord, însă lista cărţilor ce ar trebui citite într-o viaţă rămâne neîncheiată. Cu toate că unii pot să nu fie de acord, fiecare titlu ce şi-a făcut loc în carte merită pe deplin să fie acolo. Toate selecţiile reprezintă opere ce ar trebui citite  de-a lungul vieţii, mai ales dacă eşti un împătimit al lecturii.

Carti recomandate

La construirea volumului au contribuit peste 100 de colaboratori: critici, romancieri, poeţi, academicieni, ziarişti literari iar lista finală cu titlurile a luat în mare măsură naştere din opiniile acestor “profesionişti ai cuvântului”. “1001 de cărţi de citit într-o viaţă” este o carte de referinţă, îndrăzneaţă, colorată atât la propriu cât şi la figurat, ilustrată cu peste 600 de fotografii ce surprind esenţa subiectelor abordate în fiecare dintre cele 1001 de cărţi. Printre titlurile incluse în această enciclopedie se numără şi operele a doi autori români: “Pădurea spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu şi “Pe culmile disperării” de Emil Cioran.

Pe lângă cei doi cunoscuţi autori români, volumul cuprinde nume şi titluri consacrate datând încă dinainte de 1800 şi până după anul 2000: “O mie şi una de nopţi”, “Gargantua şi Pantagruel”, “Don Quijote”, “Robinson Crusoe”, romanele lui Jane Austen, romanele celor trei surori Bronte: „La răscruce de vânturi”, „Jane Eyre”, „Necunoscuta de la Wildfell Hall”. Alexandre Dumas, Charles Dickens, Victor Hugo, Jules Verne, Dostoievski, Mark Twain, Oscar Wilde, Karen Blixen, George Orwell, J.D.Selinger, Ernest Hemingway, Umberto Eco, Paulo Coehlo sunt doar o mică parte dintre cei mai cunoscuţi autori, ale căror opere nemuritoare sunt prezente în această enciclopedie şi cu care pot să mă mândresc că le-am lecturat.

Închei prin a vă recomanda „1001 de cărţi de citit într-o viaţă” a lui Peter Boxall pentru că pe mine m-a captivat extraordinar şi m-a determinat ca pe viitor să încerc să citesc cât mai multe dintre cărţile cuperinse aici, chiar dacă până şi acest număr, 1001, este nesemnificativ în comparaţie cu ceea ce este preţios şi fascinant în materie de scriere în întreaga lume.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *