Internetul a devenit o parte importanta din viata multora dintre noi. Navigarea pe internet se face in cautarea informatiilor, implica verificarea mailurilor, chat-ul si asa mai departe, sunt activitati zilnice pentru cei ce detin computere. Cand ne conectam la internet exista insa si tot felul de amenintari la securitatea datelor. In principal, acestea amenintari isi gasesc originea in spyware, adware sau virusi raspanditi prin internet, iar utilizatorul nu stie tot timpul cand sunt downloadate in computer astfel de programe si software-uri.
Utilizatorul incepe astfel sa experimenteze anumite situatii in timp ce lucreaza la computer, precum incetiniri ale sistemului, blocarea frecventa a programelor si aplicatiilor, coruperea datelor, ferestre pop-up care tot continua sa apara si asa mai departe. Scenariile cele mai grave se petrec cand sunt furate si informatii personale si ulterior folosite in scopuri nu tocmai bune. Sa detaliem putin aceste tipuri de amenintari.
Spyware reprezinta un software instalat in secret pe computerul unui utilizator in scopul de a spiona activitatea acestuia. Datele personale, precum parole la diferite conturi, conturi bancare, numere de card de credit sunt furate astfel. Interfereaza de asemenea cu activitatea computerului instaland si alte programe care ii incetinesc functionarea, atat online cat si offline. Din fericire, exista o mare varietate de detectori de programe spyware, care le identifica si le elimina din computer.
Un virus este un program care are abilitatea de a se autoreplica si copia, infectand computerul. Virusii moderni pot sa si modifice structura copiilor proprii realizate, sau chiar copiile isi pot face aceste modificari singure. Sunt cunoscuti sub numele de virusi metamorfici. Se raspandesc in computer prin conexiunea la retea, la internet sau prin dispozitive de stocare precum CD-uri, DVD-uri, dispozitive USB si asa mai departe. Unii virusi se disting ca si fisiere executabile, prin urmare nu se activeaza decat dupa lansare. Afecteaza programele, sterg fisiere, pot chiar sa formateze hard-disk-urile unui computer.
Adware – abrevierea vine de la „advertising supporting software”. Odata instalate pe un computer, downloadeaza, ruleaza si afiseaza in mod automat material de promovare in momentul in care aplicatia este rulata.
Cu toate aceste tipuri de amenintari la adresa securitatii se confrunta fiecare utilizator de computer zilnic. Se spune ca 9 din 10 computere sunt afectate fie de spyware, adware sau virusi. Prin urmare, cel mai bine este ca fiecare utilizator de computer sa aiba grija si sa se asigure ca are instalate programe care sa combata aceste amenintari.